Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata. Ten japoński napój wykazuje szereg dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Dlaczego warto pić matchę? Przeczytaj artykuł i dowiedz się!
Matchę ceremonialną wykorzystywano w uroczystościach herbacianych już od XII wieku, co z czasem stało się podstawą do stworzenia filozofii Chado, zwanej Drogą Herbaty. Do tradycyjnych ceremonii wykorzystywana jest matcha z młodych liści o najwyższej jakości. Filozofia Chado łączy parzenie herbaty z rytuałami buddyzmu. Picie matchy miało pomagać w medytacji i jednocześnie przyczyniać się do efektywniejszego myślenia.
Matcha jest silnym antyoksydantem redukującym działanie wolnych rodników. Te z kolei przyczyniają się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry oraz raka. Niekontrolowane powstawanie wolnych rodników przyspieszają stres, nieprawidłowe odżywianie się oraz zanieczyszczone powietrze. Przeciwutleniacze zawarte w matchy pomagają przywrócić organizmowi równowagę, poprawiają układ odpornościowy oraz spowalniają procesy starzenia.
Oprócz tego matcha wykazuje:
Do przygotowania matchy niezbędne będzie naczynie o nazwie matchawan. Kolejnym elementem jest chashaku, czyli łyżeczka wykonana z bambusa, która służy do nakładania produktu. Oprócz tego niezbędna jest bambusowa miotełka, potrzebna do ubijania herbaty, oraz sitko, przez które przesiewa się matchę. Każdy z tych elementów możesz zastąpić narzędziami, które znajdziesz w swojej kuchni.
Do czary wsyp płaską łyżeczkę matchy i zalej około 150–200 ml wody o temperaturze 70–80 stopni Celsjusza. Zwróć uwagę, by woda nie była wrząca. Tuż po zalaniu herbaty wymieszaj energicznie napój przy użyciu miotełki. Mieszaj do momentu, aż proszek się rozpuści, a na powierzchni powstanie pianka.
Zdjęcie główne: Jason Leung/unsplash.com